Belgische christendemocraten willen af van Orban

2 maart 2019 - 12:56

Er viel in en om het Europees Parlement deze week heel wat nieuws te rapen waarin Belgen betrokken waren:

  • groot nieuws was het initiatief dat beide Belgische christendemocratische partijen, de CD&V van Wouter Beke, en de CDH van Maxime Prévot, donderdag namen om in een brief aan EVP-voorzitter Joseph Daul de verwijdering van Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban (foto) uit de grootste fractie van het Europees Parlement te vragen. Inmiddels kregen ze de steun van vijf andere lidpartijen van de EVP, aldus Beke vrijdagavond.
  • In een nieuwe projectie, op basis van recente nationale uitslagen en opiniepeilingen, geeft de persdienst van het Europese Parlement nog maar 181 zetels aan de EVP na 26 mei, en 135 aan de socialisten. Voor wat België betreft, verliest de PS, vergeleken bij de vorige projectie van twee weken geleden, een zetel aan Ecolo. Volgens Politico, dat regelmatig een gelijkaardige oefening doet, zou de EVP zelfs maar 174 zetels halen.
  • De Speciale Commissie van het EP over belastingfraude wees woensdag in haar finaal rapport onder meer België aan als één van de landen met ‘kenmerken van een belasting-vrijhaven’. Kathleen Van Brempt klaagde dat aan en eiste correcties. Ook Tom Vandenkendelaere deed dat, vanuit een andere invalshoek.
  • Heel wat Belgische MEPs steunden woensdag de kandidatuur van de Roemeense Laura Codruta Kovesi voor de aanstelling van de allereerste Europese procureur. Daarbij onder andere Helga Stevens, Hilde Vautmans, Bart Staes, Gerard Deprez en Philippe Lamberts. Kovesi nam ontslag als bestrijder van fraude in haar land vanwege tegenwerking uit de regering. België lanceerde tien jaar geleden het idee van een Europese procureur.
  • Marc Demesmaeker bracht opnieuw een paar dagen in Spanje door om zijn steun te betuigen aan de gevangen Catalaanse politici, die nu voor de rechtbank in Madrid staan. Gerolf Annemans riep in dat verband herinneringen aan de hertog van Alva op.
  • Guy Verhofstadt stelde donderdag op het forum van zijn partij met liberale partijen uit Afrika, de Caraïben en de Pacific (ALDEPAC) voor om een eengemaakte economische ruimte te creëren tussen Europa en Afrika.
  • Philippe Lamberts hield donderdagavond bij de Waalse landbouworganisatie FUGEA opnieuw een opmerkelijk pleidooi om af te zien van vrijhandelsakkoorden buiten Europa voor de landbouw, om ecologische redenen en om de consument te beschermen.
  • Lieve Wierinck zat dinsdag in het EP een bijeenkomst voor van MedecinesforEU over steun aan innovatie in de medische sector.
  • Onder meer Guy Verhofstadt èn Zuhal Demir spraken hun steun uit aan de Luxemburgse premier Xavier Bettel, nadat die op de Euro-Arabische top verklaard had dat hij, als homo, in een aantal Arabische landen de doodstraf zou risceren.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


0
Would love your thoughts, please comment.x