Brexit en verkiezingen als Europese blikvangers

6 januari 2019 - 16:01

De jaarwisseling is traditioneel een rustpauze in de politieke bijenkorf, ook die van de Europese Unie. Maandag herneemt het Brusselse leven zijn gang. Het Europees Parlement heeft maar één commissievergadering deze week, maar bereidt vooral de plenaire vergadering van de week van 14 januari voor, met een stevig gevulde agenda. 

Twee grote afspraken staan al op de agenda: de Brexit natuurlijk, die op 29 maart een feit zou moeten zijn. Het Brits Lagerhuis begint maandagnamiddag met zijn debatten over het akkoord dat eerste minister May in November met de EU afsloot. De stemming zou voor maandag 14 of dinsdag 15 januari zijn, dus opnieuw in volle plenaire zitting van het EP in Straatsburg. Zondag bevestigde Theresa May dat die stemming er deze keer zeker komt.

De andere grote afspraak zijn de Europese verkiezingen op 26 mei. Hoewel de twee grote partijen, socialisten en christendemocraten, al in november hun Spitzenkandidaten (boegbeelden) hadden aangeduid, wordt de komende maanden vooral uitgekeken naar de manoeuvres en bewegingen in andere partijen. Ook in België moeten de lijsten nog grotendeels worden samengesteld. De ECR, de derde fractie in het EP (met de N-VA), waar straks 19 Britse Conservatieven uit verdwijnen, viste rond Kerstmis een nieuwe Franse bondgenoot op.

Daarnaast vielen de voorbije dagen volgende meldingen op:

– Roemenië neemt het formele voorzitterschap van de Europese ministerraden over van Oostenrijk. Daarbij stelde Reporters zonder Grenzen ook vragen bij de persvrijheid in dat land. Ook Guy Verhofstadt had enige bedenkingen.

– Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker deed dat ook, in een fel opgemerkt interview in Die Welt, op 30 december. En hij liet nog over heel wat andere dingen zijn licht schijnen. De communicatiedienst van de Commissie zag zich op zaterdag 5 januari verplicht te ontkennen dat Juncker voor een Europees werkloosheidsstelsel had gepleit.

– Inmiddels neemt de onrust toe over het – op zijn zachtst gezegd – onvoorspelbaar gedrag van de Amerikaanse president Donald Trump. Eerst was er het ontslag van minister van Defensie Jim Mattis, na de aankondiging van de terugtrekking van de Amerikaanse troepen uit Syrië en Irak, en van Brett McGurk, het brein achter de gecontroleerde en stapsgewijze militaire wurging van het zogenaamde kalifaat van IS tussen 2015 en 2017. Bij de Navo wist men er net zo weinig van als U en ik. Sedertdien is er het conflict van Trump met de Democraten over de financiering van een anti-migratiemuur aan de grens met Mexico, dat tot de shutdown van een deel van de administratie leidde. Het escaleerde vrijdag met Trumps dreiging om de noodtoestand af te kondigen om alsnog zijn zin te krijgen inzake de muur.

– Jean-Claude Juncker lanceerde op 1 januari de viering van 20 jaar euro met een tweet met persoonlijke herinneringen. Dat gebeurt echter tegen een achtergrond van snel dalende beurskoersen en links en rechts wat vreemd financieel nieuws: over de zes grote Amerikaanse banken die op vraag van de Amerikaanse minister van Financiën in een vergadering met publieke notulen verzekeren dat ze genoeg liquiditeit in huis hebben; en over de ECB die in volle kerstvakantie – op 2 januari – de raad van bestuur van een kleinere Italiaanse bank (Banco Carige) overneemt om een dreigende faling om te zetten in een boekhoedkundige herfinanciering. Welkom in 2019

 

 

https://twitter.com/JunckerEU/status/1079689199069130752

 

https://www.nytimes.com/2019/01/03/business/world-stock-market.html?action=click&module=inline&pgtype=Homepage

 

 

https://www.politico.eu/article/us-treasury-secretary-speaks-with-big-bank-ceos-about-market-stability-steven-mnuchin/?

 

https://www.bankingsupervision.europa.eu/press/pr/date/2019/html/ssm.pr190102.en.html

 

https://www.reuters.com/article/us-eurozone-banks-italy-carige/ecb-calls-in-administrators-to-save-italys-carige-idUSKCN1OW18U

 

 

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


0
Would love your thoughts, please comment.x