De Belgische oogst in Straatsburg

18 januari 2019 - 09:40

Nog los van wat we hier de voorbije dagen bericht hebben, waren er nog heel wat Belgische Europarlementsleden actief in de plenaire zitting in Straatsburg deze week. Een overzicht:

  • op maandag nam Mark Demesmaeker tweemaal het woord (om 19:26 en 22:02 in de video-opname) in debatten over transport zonder chauffeur over de weg.
  • Op dinsdag nam Tom Vandenkendelaere (18:01) de verdediging van de Europese Centrale Bank op zich en bepleitte Ivo Belet (19:26) een accent naar meer groene energie toe voor het Europees investeringsfonds InvestEU
  • Op woensdag bij de stemmingen pleitte Marie Arena (13:13) voor snellere procedures als rapporteur over de wetgeving inzake het Europees Fonds dat helpt bij omschakeling van werknemers die hun job hebben verloren, en toonde Pascal Arimont (13:23) zich – ook als rapporteur – verheugd dat Europa blijft investeren in grensoverschrijdende projecten via Interreg. Louis Michel (16:19) hield een pleidooi opdat Europa zich zou blijven inzetten voor de mensenrechten wereldwijd en ging daarbij in de clinch met een MEP van de Rassemblement National (het voormalige Front National) die de verdediging van ‘het Vlaams Blok’ op zich nam. Michel was zo vriendelijk om een naamcorrectie aan te brengen. Gerolf Annemans (19:55) waarschuwde in een debat over de Europese Investeringsbank ervoor dat men haar kredieten niet zou misbruiken voor louter politieke doelen. Hugues Bayet (21:50) en Tom Vandenkendelaere (21:55) tenslotte kwamen tussenbeide in het debat over het Fiscalis programma dat moet bijdragen in de strijd tegen fiscale fraude.
  • Op donderdag kwam Mark Demesmaeker (10:46) nog tussenbeide in het debat over Soedan, om het regime daar aan te klagen.

Behalve met deze interventies in de plenaire vergadering zelf, zijn Europarlementsleden in Straatsburg ook bezig met fractievergaderingen om het partijstandpunt over verschillende kwestie voor te bereiden (elke avond), commissievergaderingen, technische vergaderingen met experts binnen en buiten de eigen partij over een dossier dat ze behandelen, het ontvangen en aanhoren van lobbyisten, zelf lobbyen met een dossier waarover ze rapporteur zijn bij de aanwezige Eurocommissarissen, het verzorgen van hun communicatie en de media, het ontvangen van bezoekersgroepen. Het zijn altijd zeer lange dagen en het is inderdaad niet ongewoon om tussen 22u en 24u nog tussenbeide te komen in een debat.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


0
Would love your thoughts, please comment.x