Gunnen we Groot-Brittannië een tweede stemming?

Timothy Garton Ash, de bekende Britse auteur, pleitte eind vorige week, na een paar chaotische dagen in de Britse politiek,  in een opiniestuk in de krant The Guardian voor een nieuw referendum over de Brexit in zijn land. Maar, zo voegde hij eraan toe, dat kan alleen als het Lagerhuis in Londen eerst het akkoord tussen premier Theresa May en de Europese Unie verwerpt. Dat laatste verwacht hij. In een tweede fase kan dan het referendum plaatsvinden.

Maar dan zal dat haast zeker pas na 29 maart 2019 – de datum waarop Groot-Brittannië de Unie moet verlaten  – plaatsvinden en moeten misschien zelfs ook de Europese verkiezingen van 23 mei in dat land nog gehouden worden (terwijl het Europees Parlement inmiddels nieuwe aantallen zetels per lidtstaat voor zijn samenstelling heeft goedgekeurd).

Dat laatste scenario vereist de instemming van alle lidstaten van de Europese Unie. Garton Ash verwacht dat die er wel zal komen, maar voegt er ook aan toe dat het resultaat misschien 52 % pro toetreding zal zijn, en dat er dus niets opgelost zal blijken aan het oude probleem van felle weerstand in Groot-Brittannië tegen het lidmaatschap.

Lees hier zijn artikel:

https://www.theguardian.com/commentisfree/2018/nov/17/europe-britain-brexit-article-50-second-referendum

Wat denkt U? Gunnen we de Britten de extra-tijd voor een tweede stembeurt, als ze er één willen?

 

 

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


0
Would love your thoughts, please comment.x