Helft van Europarlementsleden keert niet terug

24 februari 2019 - 10:57

Drie maanden voor de Europese verkiezingen zijn alle lijsttrekkers nu bekend. Benoit Lutgen (foto) zal haast zeker de CDH-lijst aanvoeren, nu Joëlle Milquet voor Brussel heeft gekozen. Bij N-VA krijgt Mark Demesmaeker, die sedert eind 2012 voor de partij in het EP zetelt de vierde plaats, de strijdplaats dus, terwijl Jeroen Overmeer, de gewezen kabinetschef van lijsttrekker Geert Bourgeois de plaats van eerste opvolger inneemt.

Alle lijsttrekkers zijn dus bekend: in Vlaanderen zijn dat Geert Bourgeois (N-VA), Guy Verhofstadt (Open VLD), Kris Peeters (CD&V), Petra De Sutter (Groen), Gerolf Annemans (Vlaams Belang) en Kathleen Van Brempt (SP-A). In de Franstalige kieskring zijn dat Paul Magnette (PS), Olivier Chastel (MR), Philippe Lamberts (Ecolo) en Benoit Lutgen (CDH). In Duitstalig België leidt aftredend Europarlementslid Pascal Arimont de christendemocratische CSP-lijst, maar kan het zijn dat de andere partijen samen één lijst gaan vormen. Maar vijf van de elf lijsttrekkers zijn dus aftredende MEPs.

Van de 21 huidige Europarlementsleden weten we al dat er vier zeker niet gaan terugkeren: Louis Michel (MR) beëindigt zijn politieke carrière, Hugues Bayet (PS) kiest voor een mandaat als burgemeester van Farciennes, Helga Stevens (N-VA) gaat naar het Vlaams Parlement, en Anneleen Van Bossuyt (N-VA) naar de Kamer. Ralph Packet (N-VA), de jongste nieuwkomer in het EP, die in november vorig jaar Sander Loones opvolgde, kreeg de achtste plaats op de lijst toegewezen.

Frédérique Ries (MR) en Marie Arena (PS) kregen de tweede plaats op hun lijst en maken dus zeer grote kans herverkozen te worden. Hilde Vautmans (Open VLD) geldt ook als certitude op die tweede plaats. Aftredend Europarlementslid Bart Staes (Groen) staat op de tweede plaats, wat in de huidige conjunctuur van Groen zou moeten volstaan. Zo komt men – met de lijsttrekkers – tot negen van de huidige 21 MEPs die zouden terugkeren, waar er naar schatting nog één tot drie kunnen bijkomen. Net de helft of iets minder dus, wat ook het gemiddelde van het EP in het algemeen is.

Assita Kanko en Johan Van Overtveldt hebben als tweede en derde op de N-VA-lijst nu al grote kans om als nieuwkomer in het EP te geraken (al was Van Overtveldt in 2014 al even MEP), net als de zes nieuwkomers onder de lijsttrekkers (behalve Paul Magnette die zijn plaats aan de nog aan te duiden eerste opvolger zal afstaan). Als de PTB in Franstalig België de verhoopte zetel binnenrijft dan wordt haast zeker lijsttrekker Marc Botenga MEP.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


0
Would love your thoughts, please comment.x