Italië blikvanger in Straatsburg

11 februari 2019 - 09:34

Er staan weinig grote debatten en nog minder Belgische interventies op de agenda deze week in de plenaire zitting van het Parlement in Straatsburg. En dus zullen alle ogen gericht zijn op de toespraak van de Italiaanse premier Giuseppe Conte dinsdagnamiddag om 17u.

Conte is zelf een 54-jarige professor en technocraat die in mei vorig jaar aan het einde van lange regeringsonderhandelingen de leiding kreeg toegeschoven van de coalitie tussen de twee winnaars van de parlementsverkiezingen, de Cinque Stelle van Beppe Grillo en Luigi di Maio en de Lega van Matteo Salvini. Beide partijen behoren tot het zogenaamde ‘populistische’ kamp, dat ook de nodige scepsis naar de EU uitstraalt, in wat eens het meest pro-Europese land van het continent was. Inmiddels houdt die coalitie al bijna negen maand stand, en scoort vooral de Lega goed in de peilingen.

In de aanloop naar de Europese verkiezingen van mei stapelen de moeilijkheden en incidenten zich inmiddels wel op: behalve het immigratiebeleid (al een issue sinds het begin) zijn dat nu ook de verslechterende economische toestand en de consequenties daarvan op het al wankele schuldenbeleid van Rome, een reeks incidenten met buurland Frankrijk (en vooral zijn president Macron), en de jongste dagen ook een machtsgreep van de regering op de Nationale Bank en de leiders daarvan die nog door vroegere coalities werden benoemd. Stof genoeg voor een stevig debat dus, dat vermoedelijk slechts nominaal over ‘de toekomst van Europa’ zal gaan.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


0
Would love your thoughts, please comment.x