Korte berichten, over Nederland, Polen, Zweden, Brexit, Roemenië

13 januari 2019 - 18:13

Bij de start van een nieuwe week, wat Europese weetjes:

  • het ambitieuze klimaatakkoord dat de Nederlandse regering van Mark Rutte in december aankondigde, krijgt nu ook de wind van voren van de fractieleider van Ruttes eigen VVD, de grootste regeringspartij.
  • Zweden heeft na vier maanden regeringscrisis eindelijk een nieuw kabinet. De aftredende sociaaldemocratische premier Löfven blijft op post. Vier maanden lijkt niets naar Belgische (en Nederlandse) normen, maar de gemiddelde duur om een regering te vormen in Stockholm was tot op heden een week.
  • Politico besteedde dit weekeinde een lang artikel aan wat de facto het grootste Europese succesverhaal van de afgelopen vijftien jaar is: Polen (foto: Warschau vandaag). Alleen is niet duidelijk of de regering in Warschau (en dus een groot deel van de Poolse kiezers) dat ook zo zien:
  • Dinsdag, vermoedelijk in de late uurtjes, stemt het Lagerhuis over het Brexit-akkoord tussen de regering-May en de Europese Unie. De Financial Times, The Guardian en de Daily Telegraph waagden zich dit weekend in het onoverzichtelijke kluwen voor een stand van zaken.
  • De voortreffelijke wekelijkse Europese nieuwsbrief van Nederlandse correspondenten heeft het deze week over onder meer het Roemeens voorzitterschap, Brexit en de liberale kopzorgen met Andaloesië.

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


0
Would love your thoughts, please comment.x