Alweer in de schaduw van de gebeurtenissen in Londen, verwierven enkele Belgische Europarlementsleden toch spreektijd in de debatten in het Europees Parlement dinsdagnamiddag en –avond.
Helga Stevens (foto) kwam drie keer tussenbeide. Een eerste maal (om 20:14 in de video-opname) steunde zij de versterking van de richtlijn over toegankelijkheid van producten en diensten voor mensen met een beperking. ‘Maar het gaat nog lang niet ver genoeg’, zei ze, en ze pleitte ‘om te leren van de Verenigde Staten waar bedrijven en overheid toegankelijkheid al langer als een opportuniteit zien, eerder dan als een verplichting.
Stevens steunde ook, samen met Gerard Deprez de versterking van de verordening over het Europese Visa Information System (van 21:48 tot 21:52 op de video) en van die op het Interne Veiligheidsfonds (23:21), al maakte ze daar wel een kleine kanttekening bij.
Haar partijgenoot Ralp Packet (om 20:45) kwam tussenbeide in het debat over de resolutie over een versterking van de lijst met landen die best gecontroleerd worden op het vlak van fiscale fraude. Hij steunde die resolutie, al vond hij het overdreven dat ‘het Parlement enkele weken geleden ook België als belastingparadijs op die lijst had gesmeten.’ Kathleen Van Brempt twitterde over dat onderwerp.
Diverse Belgische parlementsleden spraken zich via twitter uit over wetsvoorstellen die dinsdag werden goedgekeurd:
– Bart Staes, Frederique Ries, en Hilde Vautmans over de inperking van de macht van de supermarkten over de boeren
– Philippe Lamberts, Kathleen Van Brempt, Guy Verhofstadt en Bart Staes over de betere bescherming van zogenaamde ‘klokkenluiders’
Hoe beïnvloedt Europa ons dagelijks leven? Wat zijn de gevolgen van Europa voor ons werk, ons gezin, gezondheidszorg, onze hobby’s, reizen, veiligheid, consumentenkeuzes en sociale rechten?
Sinds 1979 vinden om de vijf jaar in alle landen van de Europese Unie rechtstreekse Europese verkiezingen plaats.