Verkiezingskoorts stijgt ook op Europees front

22 maart 2019 - 09:36

In het Europees Parlement waren er nog wel wat wetgevende activiteiten deze week, in afwachting van een nieuwe plenaire zitting volgende week, maar toch zijn de nieuwtjes van de voorbije dagen vooral electoraal:

– veel aandacht ging naar het verhaal of Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Viktor Orban, uit de EVP zou worden gestoten, na een voorstel in die zin van CD&V en CDH. Joseph Daul, de Franse voorzitter van de partij, maakte zelf via twitter het resultaat bekend. Tom Vandenkendelaere verdedigde het, Guy Verhofstadt en Bart Staes schoten het af.

Marc Tarabella (foto, met partijvoorzitter di Rupo), toeverlaat van onder meer de Waalse landbouwers, krijgt dan toch – na vele lange maanden van onzekerheid – uitzicht op een derde termijn in het Europees Parlement: het PS-congres maakte hem tot eerste opvolger, en dus waarschijnlijke vervanger van lijsttrekker Paul Magnette.

Olivier Maingain, nog steeds voorzitter van Défi, gaat zijn Europese lijst duwen.

Lieve Wierinck, die op de lijst van Open VLD op een moeilijk herverkiesbare plaats werd gezet, kreeg deze week nog een prijs voor haar parlementair werk, uit handen van Groen-lijsstrekker Petra De Sutter.

Helga Stevens en Marianne Thyssen vochten opnieuw een rondje discussie uit over het compromis over de Europese werkloosheidsverzekering.

Mark Demesmaeker tenslotte organiseerde een conferentie over zelfbeschikking, en legde ook uit waarom

Abonneren
Abonneren op
guest
0 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments


0
Would love your thoughts, please comment.x